De materialen

De basis van BROL

van naald tot draad

Ontdek hier alles over de garens en materialen die gebruikt worden tijdens de productie.

Alles wat door onze handen gaat en bij de klant terecht komt, wordt hier toegelicht. Om jullie te informeren en onszelf te herinneren aan waar we voor staan.

Niet alleen de garens, maar bijvoorbeeld ook het drukwerk wordt onder de loep genomen. Geen geheimen hier, alles wordt op tafel gelegd.

Brol bewust breigoed - draad

Garens

Hieronder vind je een beknopte beschrijving van de verschillende garens die gebruikt worden bij BROL. Nog meer weten? Klik verder door of neem een kijkje in het menu ‘Meer BROL‘.

DutchMerino

De naam zegt het al zelf: Nederlandse Merino. Deze wol komt van de merino schapen van Wolboerderij Blij Bezuiden, net over de grens met Nederland, waar ze verzorgd worden door Janny Wijna en Jean-Paul van den Bunder. Na het scheren wordt de wol naar Italië gestuurd om gewassen, gesponnen en geverfd te worden. Telkens volgens GOTS standaarden. De bobijnen wol worden opnieuw naar Blij Bezuiden gestuurd en daar verkocht in hun (online) winkel. Deze merino is net zo zacht als de Australische en Nieuw-Zeelandse variant, maar komt van een pak minder ver en is gegarandeerd mulesing vrij.

Waarom is dit Brol? Omdat de schapen die je bij ons ziet staan, bijna uitsluitend gebruikt worden voor het vlees. Hun vachten worden gezien als restproduct, zijn amper iets waard, en gaan daarom vaak verloren. Door projecten als DutchMerino te ondersteunen, willen we zo onze wolcultuur opnieuw meer in beeld brengen en sterk inzetten op het lokale aspect.

Nog meer lezen over DutchMerino? Dan kan hier. En wil je weten wat ‘mulesing’ is? Lees dan even dit artikel van Sarah Vandoorne in MO* Magazine.

Brol bewust breigoed - nieuwe collectie winter garens wol materialen kleuren

Afwerking

Hieronder vind je een beknopte beschrijving van de verschillende materialen die gebruikt worden voor de afwerking van elk stuk Brol.

Brol bewust breigoed - nieuwe collectie winter garens wol materialen kleuren
Labels

Bij gebrek aan een beter alternatief wordt er voor de labels gewerkt met katoenen reststromen die voornamelijk opgehaald wordt bij stoffenwinkels. Deze worden in het atelier bedrukt, op maat gesneden en met organische katoendraad ingenaaid.

Drukwerk

Al het drukwerk wordt bij Zwartopwit besteld. Deze drukkerij is 100% CO2-neutraal, met groene stroom, vegetale inkten, gerecycleerd papier als standaard en geoptimaliseerd transport.

De naamkaartjes zijn multi-inzetbaar en fungeren ook deels als hangtag. Ze zijn gedrukt op papier gemaakt van gerecycleerde pulp. De hangtags zijn, afhankelijk van de voorraad, gedrukt op graspapier of 100% gerecycleerd papier, net zoals de bedankkaartjes.

Brol bewust breigoed - nieuwe collectie winter garens wol materialen kleuren verpakking
Brol bewust breigoed - nieuwe collectie winter garens wol materialen kleuren verpakking
Verpakking

Voor de verpakking en verzending worden zo veel mogelijk verpakkingen herbruikt. Nieuw verpakkingsmateriaal bestaat steeds uit 100% gerecycleerd karton of papier. Geen gepersonaliseerde verpakkingsdozen dus, maar ‘t is de inhoud die telt.

Meer lezen over BROL?

Ontdek de verschillende facetten hieronder – van het ontstaan en waarom tot materiaalkeuze en productie.